Bilgisayarınız için doğru SSD’yi seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken çeşitli faktörler var. Bu yazıda, SSD’nin ne olduğu, nasıl çalıştığı, avantajları ve HDD ile karşılaştırılması dahil olmak üzere bilmeniz gereken her şeyi keşfedeceksiniz.

SSD nedir?

SSD (Solid State Disk), Türkçe’ye “Katı Hâl Sürücü” şeklinde çevrilmektedir. Bu cihaz, verileri depolamak ve verilere erişmek için NAND tabanlı flash bellek kullanan bir depolama aracıdır. Geleneksel Sabit Disk Sürücülerinin (HDD’ler) aksine SSD’lerde hareketli parça bulunmaz, bu da onları daha hızlı, daha güvenilir ve fiziksel hasara daha az eğilimli hale getirir.

SSD Nasıl Çalışır?

Bir program bilgisayarınızdan veri talep ettiğinde, SSD bilgileri NAND flash belleğine okur ve yazar. Bu işlem bir HDD’den çok daha hızlıdır çünkü SSD’lerin depolanan bilgiyi bulmak için fiziksel olarak bir kolu hareket ettirmesi gerekmez.

SSD’lerin Avantajları

SSD’lerin HDD’lere göre en önemli avantajlarından biri hızıdır. Hareketli parçaları olmadığından, verilere bir SSD ile daha hızlı erişilebilir. Ayrıca SSD’ler daha az güç kullanır ve daha az ısı üretir, bu da genellikle daha uzun ömürlü oldukları anlamına gelir.

Ayrıca, SSD’ler manyetik parazit veya mekanik arızalardan etkilenmedikleri için HDD’lerden daha iyi dayanıklılık sunarlar. SSD’lerin HDD’lere göre bir diğer avantajı da dönen bileşenlere sahip olmadıkları için tamamen sessiz olmalarıdır.

En İyi Fiyat Performans SSD’leri

Intenso 3813440 2.5″ 240 GB SATA 3 SSD

Intenso 3835450 M.2 SSD PCIe 500GB Premium

XPG Spectrix S40G 1 TB NVMe M.2 3000s/3500s AS40G-1TT-C PCI-Exp. 3.0 SSD Disk

CORSAIR CSSD-F1000GBMP600COR FORCE MP600 CORE SERIES GEN4 M.2 SSD 1TB 4.700MB/s OKUMA HIZI/ 1.950MB/s YAZMA HIZI

SSD ve HDD Karşılaştırması

Her iki depolama teknolojisinin de avantajları olsa da SSD’ler HDD’lerden çeşitli açılardan daha iyi performans göstermektedir. SSD’ler daha hızlı ön yükleme, yükleme ve kaydetme süreleri sunar; daha az güç tüketir, daha az ısı üretir ve daha dayanıklıdır.

Öte yandan, HDD’ler daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyan ve daha düşük bütçeye sahip kullanıcılar için daha uygun olabilir. HDD’ler genellikle daha az maliyetle daha fazla depolama alanı sağlar, ancak karşılığında performans ve dayanıklılıktan ödün verirler.

SSD’nin Parçaları

SSD’lerin dört ana parçası vardır: Kontrolör, NAND flash bellek, DRAM önbellek ve arayüz. 

SSD Kontrolör

Sürücüye giden ve sürücüden gelen veri akışını yönetmekten sorumluyken, NAND flash bellek verilerinizi depolar. SSD

DRAM Önbellek

Sık erişilen veriler için geçici depolama görevi görür.

SSD Arayüz

SSD’yi bilgisayarınıza bağlayan bağlantı noktasıdır.

SSD’nin Kullanımı

SSD’ler genellikle dizüstü bilgisayarlarda, masaüstü bilgisayarlarda ve oyun konsollarında kullanılır. Ayrıca sunucularda, yüksek performanslı iş istasyonlarında ve veri merkezi ortamlarında da depolama cihazı olarak kullanılırlar. Daha yüksek okuma ve yazma hızları nedeniyle SSD’ler, verilere hızlı erişimin çok önemli olduğu tüm uygulamalar için çok uygundur.

SSD’ler Hakkında Sık Sorulan Sorular

SSD’ler tüm bilgisayarlarla uyumlu mudur?

Çoğu modern bilgisayar SSD’leri destekleyen bir arayüze sahiptir. Ancak bilgisayarınız daha eskiyse SSD arayüzü bulunmayabilir. Donanımlı olup olmadığını görmek için bilgisayarınızın kılavuzunu kontrol ettiğinizden emin olun.

Harici SSD gerekli mi?

Hareket halindeyken verilerinize yüksek hızda erişmek istiyorsanız harici SSD sürücü kullanmalısınız. Harici bir SSD kullanarak, büyük veri dosyalarını bilgisayarınızda depolayabileceğinizden çok daha hızlı bir şekilde aktarabilirsiniz.

SSD’ler yükseltilebilir mi?

Çoğu dizüstü ve masaüstü bilgisayar SSD’nizi daha büyük bir kapasiteye yükseltmenize izin verir. SSD’nizi yükseltmek istiyorsanız donanım üreticinize danışabilirsiniz.

M.2 SSD nedir?

M.2, SSD’lerin geldiği bir form faktörüdür. Geleneksel SSD’lerden çok daha küçüktürler ve genellikle dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde ve diğer taşınabilir cihazlarda bağımsız depolama cihazları olarak kullanılırlar.

Bir SSD seçerken avantajlarını, mevcut depolama kapasitesini ve bütçenizi göz önünde bulundurun. Bir SSD, sisteminizin hızını ve performansını önemli ölçüde artırabilir. Ayrıca SSD’ler, geleneksel mekanik sabit disklere göre daha hızlı erişim hızları ve daha fazla veri güvenliği sunar. 

SSD modellerini özel fiyatlarla keşfetmek için PttAVM’yi ziyaret edebilirsiniz.

Categorized in: